2020-11-10 10:57:00• hírek • Közlemény

Tizenhetedik századi női koponyát restaurálnak a megyei múzeum műhelyeiben

"Szatmár megye néhány történelmi emlékműve helyi és nemzeti szempontból is nagy jelentőséggel bír. Az egyedi építészeti stílusjegyeket hordozó román kori templomunk az ákosi református templom, mely a romániai műemlékek jegyzékében az SM-II-m-A-05253 sorszám alatt szerepel" - olvasható a Szatmár Megyei Múzeum által megosztott Facebook-bejegyzésben.

A templom régészeti kutatása 1998-ban kezdődött, melynek során és több szelvényt nyitottak, főleg a templom északkeleti sarkában. A 2018 július-augusztusában zajló, a templom belsejében végzett régészeti ásatásokat dr. Szőcs Péter Levente irányította, a kutatócsoport tagjai voltak Daniel Mariu Tentiș, Zoltán Katócz régészek, valamint Angyal Gellért, Varga Mădălina, Belbe Sebastian egyetemi hallgatók.

A 10. számú sír az I. szelvényben található a templom járószintjétől számított 1,72 m mélységben és a fiatal lány maradványait őrző sír a XVII-XVIII. századra datálható.

A lány koponyája a múzeum restaurátor laboratóriumába került, ahol elkezdődtek az állagmegőrzés elsődleges kezelései. A restaurálás folyamatának első lépései a fertőtlenítési és a stabilizálási kezelések, mivel az ásatásokból kikerült szerves anyagok nagyon sérülékenyek, ezért az optimális mikroklímában történő stabilizálásuk létfontosságú a megmentésük érdekében. Ez a folyamat akár hosszú hónapokig is eltarthat és csak ezután kezdhetnek meg a helyreállítási munkálatok - tájékoztat az intézmény.

Ezt a munkafolyamatot mutatják be a következő képsorok is.





Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: